Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /data/www/21401/poznej-sve-zdravi_cz/www/wp-includes/plugin.php on line 601

Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /data/www/21401/poznej-sve-zdravi_cz/www/wp-includes/plugin.php on line 601
Karob – Poznej své zdraví
Poznej své zdraví

Karob

karob2Karob, čili svatojánský chléb, býval u nás dříve známou pochoutkou. Jedná se o tmavé, asi 20 cm široké dlouhé lusky rohovníku obecného, stromu pocházejícího z Blízkého východu. Konzumovat se mohou semena i dužnina. Sušené lusky se melou na prášek podobný kakau. Hmotnost karobových semen je téměř stejná, proto byla dříve využívána k určování hmotnosti drahých kamenů a zlata (z arabštiny „kirat“ = zrno, řecky „karation“), z čehož je odvozen i český název karát.

Jaké jsou hlavní výhody karobu?

Je zdravější variantou kakaa a čokolády – obsahuje méně tuků a má asi o třetinu nižší kalorickou hodnotu, přičemž například v pečivu jej od kakaa téměř nerozeznáte (kakao obsahuje 17 % tuku a asi 1760 kJ ve 100g; hořká čokoláda 32 % tuku asi 2200 kJ ve 100g; karob obsahuje 4 % tuku a asi 1100 kJ ve 100g).

  • nízká pravděpodobnost vzniku alergie na karob – je vhodný pro osoby alergické na kakao0179ff4d16
  • do karobových výrobků se nemusí přidávat řepný cukr a tuk pro zjemnění, karob je sám o sobě dost sladký a má jemnou konzistenci.
  • Na rozdíl od kakaa karob neobsahuje zdraví škodlivé methylxantiny
  • má příznivý vliv na snižování hladiny cholesterolu v krvi díky obsahu vlákniny (pektin).
  • bsahuje vitaminy skupiny B, vápník, hořčík, draslík a železo.

Jaké je využití karobu v potravinářství?

  • všestranná náhražka kakaa a čokolády, v dobách nedostatku dokonce náhražka kávy
  • pro zlepšení senzorických vlastností se přidává do nápojů, cukrovinek a likérů
  • vláknina karobu se využívá jako příměs do kojenecké stravy pro děti, které „ublinkávají“

Napsat komentář