Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /data/www/21401/poznej-sve-zdravi_cz/www/wp-includes/plugin.php on line 601

Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /data/www/21401/poznej-sve-zdravi_cz/www/wp-includes/plugin.php on line 601
Amarant – Poznej své zdraví
Poznej své zdraví

Amarant

Skromnější český název této prastaré rostliny je Laskavec. V překladu znamená amaranth nesmrtelný. Rostlina je to vskutku až zázračná. Amarant znali již Staří Inkové, Mayové a Aztékové. Ti jej využívali 2 způsoby. Ze zrn připravovali mouku a listy upravovali jako zeleninu. Takže v žádném salátu nesměla chybět. S výrazným pěstováním v Evropě se vamaranth-framesšak začalo teprve nedávno. Amarant je kvalitní „nepravá“ obilovina. Svým vzhledem připomíná spíše dekorativní rostlinu.

 Léčivé účinky amarantu

Amarant je užitečný především díky svému složení. Semena a listy amarantu obsahují velmi kvalitní bílkoviny, které se aminokyselinovým složením blíží až plnohodnotným bílkovinám živočišného původu. Především mají vysoký obsah lysinu, albuminů a sirných aminokyselin. Neměli bychom zapomenout zmínit také amarantovou vlákninu. Amarantová vláknina se využívá při léčbě zácpy a je výborná jako prevence rakoviny tlustého střeva, konečníku a vzniku střevních divertiklů. Amarant je vhodný pro malé děti a starší osoby, protože obsahuje aminokyselinu, která podporuje tvorbu a regeneraci mozkových buněk a duševní vývoj dítěte. Také pozitivně ovlivňuje látkovou výměnu. Samostatně se využívají semena i listy amarantu.

Amarantová semena

Semena amarantu jsou skvělým zdrojem minerálních látek a vitamínů. Kromě velkého množství hořčíku, vápníku a draslíku obsahují i železo. Dále semena vynikají především vitamínem B2 – riboflavinem a antioxidantem vitamínem E. Semena navíc neobsahují lepek, takže se využívají k výrobě mouky vhodné pro bezlepkovou dietu.

Amarantový tukkase

Amarantový tuk je nedílnou součástí amarantových semen. Tuk obsahuje především nenasycené mastné kyseliny, jako je kyselina olejová, linolenová a linolová. Další významnou složkou je skvalen, který brání nadbytečné syntéze cholesterolu v organismu. Skvalen je však také důležitý antioxidant, který působí jak uvnitř organismu, tak v pokožce. Zastoupení tuku je v klíčku u světlosemenných 6 – 9 %, u tmavosemenných je podíl vyšší.

Amarantové listy

Listy jsou bohaté na bílkoviny, vitamín C, vitamíny skupiny B a beta karoten. Z minerálů obsahuje velké množství sodíku, fosforu, vápníku, draslíku, mědi, manganu, zinku a železa. Co se týče zastoupení stopových prvků, obsahují listy amarantu křemík a nikl.

 Kdy pomáhá?

  • Prevence rakoviny prsu: Výzkumy zjistily, že jedna složka obsažená v semínkách laskavce může zbrzdit růst buněk rakoviny prsu.
  • Srdeční onemocnění: I když se za jednoznačného krále „požíračů“ cholesterolu mezi obilovinami považuje oves, laskavec je účinný neméně. Nabízí tak schůdnou variantu pro ty, kdo mají na oves alergii nebo jimž jednoduše nechutná.
  • Diabetes: Zjistilo se, že amarant napomáhá při prevenci hyperglykemie a je schopen mírnit komplikace spojené s cukrovkou. Během studie na diabetických krysách amarant výrazně snižoval hladinu jejich sérové glukózy, zvyšoval hladinu inzulinu v krvi a vracel do normálu ukazatele zvýšené činnosti jater.

 

Napsat komentář